Szívbarát védjegy
Élelmiszereink összetételi paraméterei akkor minősíthetők szívre egészségesnek, ha az egyes termékcsoportokra kialakított kritériumrendszer előírásainak megfelelnek azok.
A kritériumrendszer tíz termékcsoportot tartalmaz
Gabonaalapú készítmények; Száraztészták; Kenyérfélék; Zöldségfélék; Gyümölcskészítmények; Gyümölcs-és zöldséglevek (nektárok, italok); Zsiradékok, Hús- és halkészítmények; Tej- és tejtermékek (joghurtok, túrók, sajtok) Konyhakész, tartósított ételek.
Amennyiben olyan terméket neveznek be a tanúsító védjegy elnyerésére, amely a felsorolt termékcsoportok egyikébe sem illeszthető be, de a Tanúsító Testület valamilyen tulajdonsága alapján alkalmasnak találja, úgy egyéni elbírálás alapján elnyerheti a tanúsító védjegy használatát.
A szívbarát termékek tápértékének jelölése
A MÉ 1-1-89/398 A különleges táplálkozási célokra készült élelmiszerek előírása szerint
- kötelező a tápértékjelölés (energia-, fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalom) a fogyasztói csomagoláson;
-
kötelező feltüntetni azoknak a tápanyagoknak a mennyiségét, melyeknél
határértéket ír elő a kritériumrendszer az adott termékcsoportra
(nátrium, koleszterin, élelmirost, zsírsavösszetétel);
- ajánlott a Szívre egészséges tápanyag összetételű táplálkozási javaslat;
-
ajánlott a védjegy-jogosultságot magyarázó tápanyagösszetétel
(élelmirostban gazdag, mérsékelt sótartalmú, hozzáadott cukrot nem
tartalmaz...).