Szívbarát védjegy

Élelmiszereink összetételi paraméterei akkor minősíthetők szívre egészségesnek, ha az egyes termékcsoportokra kialakított kritériumrendszer előírásainak megfelelnek azok.

  • A kritériumrendszer tíz termékcsoportot tartalmaz

Gabonaalapú készítmények; Száraztészták; Kenyérfélék; Zöldségfélék; Gyümölcskészítmények; Gyümölcs-és zöldséglevek (nektárok, italok); Zsiradékok, Hús- és halkészítmények; Tej- és tejtermékek (joghurtok, túrók, sajtok) Konyhakész, tartósított ételek.

Szívbarát kritériumrendszer részletesen

Amennyiben olyan terméket neveznek be a tanúsító védjegy elnyerésére, amely a felsorolt termékcsoportok egyikébe sem illeszthető be, de a Tanúsító Testület valamilyen tulajdonsága alapján alkalmasnak találja, úgy egyéni elbírálás alapján elnyerheti a tanúsító védjegy használatát.

  • A szívbarát termékek tápértékének jelölése

A MÉ 1-1-89/398 A különleges táplálkozási célokra készült élelmiszerek előírása szerint
- kötelező a tápértékjelölés (energia-, fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalom) a fogyasztói csomagoláson;
- kötelező feltüntetni azoknak a tápanyagoknak a mennyiségét, melyeknél határértéket ír elő a kritériumrendszer az adott termékcsoportra (nátrium, koleszterin, élelmirost, zsírsavösszetétel);
- ajánlott a Szívre egészséges tápanyag összetételű táplálkozási javaslat;
- ajánlott a védjegy-jogosultságot magyarázó tápanyagösszetétel (élelmirostban gazdag, mérsékelt sótartalmú, hozzáadott cukrot nem tartalmaz...).


A Szívbarát védjegyeztetési eljárás 2015 óta szünetel. A Szívbarát védjegy az Emberi Erőforrások Minisztériumának tulajdona, lajstromszáma 16236.